Cum sa iti alegi sistemul fotovoltaic

Cum sa iti alegi sistemul fotovoltaic

Cum sa iti alegi sistemul fotovoltaic

Alegerea corecta a sistemul fotovoltaic depinde in primul rand de motivele pentru care ti-l doresti. Poate vrei sa fii independent energetic, poate nu esti conectat la reteaua de electricitate, poate iti doresti sa iti reduci factura de current electric partial sau total sau poate pur si simplu iti imaginezi ca din vanzarea de energie electrica in retea vei avea suficienti bani sa stai pe un yacht in Pacific si sa monitorizezi cat a mai produs sistemul tau azi. Daca esti din ultima categorie, te rog sa ii spui si Motanului cum ai facut – pentru ca el nu stie - dar daca nu esti, poate ar fi util sa citesti in continuare.

Porneste intai de la consum (ce vrei sa faci cu sistemul tau).

Sistemele fotovoltaice se impart in general in doua categorii: independente (off-grid) si legate la reteaua de electricitate (on-grid).

Sistemele off-grid sunt in general folosite pentru locuri de consum indepartate, independente de reteaua electrica iar in acest caz va trebui sa calculezi cu atentie care este consumul energetic necesar atat in medie zilnica iarna si vara, iar apoi folosind un simulator de productie (sunt destule pe net) vei putea sa vezi cam cata energie ai vrea de la sistemul tau si sa incepi sa iti dai seama de cate panouri solare ai nevoie, si cam ce invertor ti-ar trebui. Trebuie sa vezi si ce consumatori ai si care este puterea lor maxima; de exemplu daca folosesti o pompa cu varf de consum de 3 kw, un invertor care nu produce atat nu o va putea porni. Este un calcul complex pe care trebuie sa il faci alaturi de o persoana specializata – asta daca nu iti doresti sa ai surprize si sa nu ai curent exact cand ti-l doresti mai mult.

Sistemele off-grid au nevoie si de acumulator – dar despre asta vorbim in alta postare.

Sistemele on-grid inseamna ca invertorul tau este conectat la reteaua de electricitate. De fapt este atat de conectat incat atunci cand nu mai ai curent el se opreste! Un sistem on-grid te ajuta sa iti reduci din consumul energetic din retea. Aici nu mai trebuie sa iti mai bati capul cu puteri maxime ci pur si simplu trebuie sa te gandesti ce anume vrei sa obtii: vrei sa iti reduci factura, vrei sa fie zero sau poate vrei sa obtii chiar un banut in plus prin vanzarea energiei in calitate de prosumator?

Inainte de toate, trebuie sa intelegi un invertor produce curent pentru casa ta iar in momentele in care casa consuma mai mult curentul este importat din retea iar cand este invers, adica invertorul produce mai mult decat consuma casa, curentul este exportat in retea. Evident, daca nu esti prosumator, este ilegal sa exporti energie asadar va fi nevoie sa ai un invertor capabil de limitare a exportului in retea impreuna cu un smart meter (contor de energie). Poti alege sa nu exporti energie insa trebuie sa fii constient ca lasi ceva pe masa: daca invertorul poate produce 2 kw dar casa ta consuma doar 400 w intr-un moment anume, diferenta de 2000 w – 400 w = 1.6 kw nu mai este produsa. Deci pierzi ceva: oricat de mic ar fi beneficiul obtinut prin export in retea ca prosumator se pierde.

Mai este necesar sa intelegi ca invertorul aferent sistemului tau fotovoltaic nu aduce nicio diferenta in modul in care casa consuma curentul electric si nu trebuie sa te gandesti la putere maxima si asa mai departe: totul este ca inainte! Singura diferenta este ca vei consuma mai putin din retea atunci cand produce sau ca vei exporta cand productia este mai mare. Diferenta este in buzunar. Desigur, poti sa te gandesti cum sa faci sa consumi mai mult energie ziua, de exemplu poti programa masina de spalat sau poti face o gramada de alte lucruri.

Parerea Motanului este ca ar trebui sa pleci de la consumul anual al case tale, sa imparti la 1000 si sa afli cam ce putere ar trebui sa aiba sistemul tau solar. Vor fi perioade in care vei produce mai mult decat consumi, altele in care produci mai putin, dar in media teoretica iesi bine, pentru ca un sistem fotovoltaic de 3kw produce cel putin 3000 kwh pe an sau chiar mai bine. Vara acest sistem poate produce pana la 20 kwh pe zi in timp ce iarna, daca ploua abia de vezi 1-2 kwh. Trebuie sa gandesti per total si sa vezi lucrurile in perspectiva si evident sa vezi si cat costa pentru ca pana la urma te intereseaza banii si spera Motanul si un pic planeta, ca ajuti si tu un putin la reducerea dioxidului de carbon din atmosfera.

Trebuie sa ai asteptari realiste si echilibrate: de exemplu daca te gandesti ca renunti la gaze pentru o centrala electrica este posibil sa observi ca iti creste consumul din retea cel putin pentru simplu fapt ca iarna ziua e mai scurta si teoretic tu folosesti acea centrala electrica mai mult noaptea.

In concluzie, alegerea sistemului fotovoltaic se face in principal pornind de la consumul pe care speri sa il acoperi. Ar fi bine sa intelegi notiunea de prosumator (mai scrie Motanul si despre asta) si in functie de decizie va trebui sa consideri tot felul de alti factori (cum, cat, unde, de care si tot asa). Vom scrie si despre asta.